• Marlies Schoneveld

De kleine man met de grote trom

Een bescheiden rustige man, een man van weinig woorden. Een voormalig bloemenkweker en hartstochtelijk lid van een harmonieorkest....Zo leerde ik Cees kennen toen ik de uitvaart voor zijn vrouw regelde. Maar wat me het meeste bijbleef was, dat ondanks de droevige omstandigheden waarin ik kennis met hem maakte, hij toch altijd een stralende lach liet zien als ik bij hem langs kwam. In stilte registreerde hij alles wat er gebeurde en gezegd werd en hij gaf zijn toevoegingen als het echt moest.En nu was Cees er niet meer. Ten tijde van het afscheid van zijn vrouw was hij waarschijnlijker al zieker geweest dan hij toen had willen toegeven.


Cees was redelijk klein van stuk en ik was dan ook verbaasd dat hij al meer dan 65 jaar de maat aangaf op de grote trom in het harmonieorkest. De kleine man met de grote trom… Met een glimlach vertelden zijn kinderen hoe grappig het was om tijdens een optreden, nog net zijn lachende gezicht te zien, als hij om een hoekje achter de trom de zaal inkeek.


Toevalligerwijs kwam het zo uit dat Cees na zijn overlijden werd opgebaard in de kerk waar zijn geliefde orkest op de avond van de uitvaart een optreden zou geven. Aan ons verzoek of het orkest ook ’s ochtend bij de uitvaart zouden willen komen spelen, gaf men graag gehoor. Met een delegatie van 15 personen, kwam men zaterdagochtend bij het crematorium aan: met muziekinstrumenten en muziekstandaards. Het was woekeren met de ruimte en het inspelen door het orkest vond provisorisch in minder dan 10 minuten plaats in de aula, maar je kon zien dat de muzikanten dat graag over hadden voor hun Cees. En wat kun je dan beter spelen als orkest dan de muziekstukken die Cees zelf aan het orkest geschonken had?


Eén van die stukken was de vrolijke Genève mars. Qua uitvaartmuziek niet de meest voor de hand liggende keuze, maar Cees had tijdens zijn leven zo graag marsmuziek gespeeld: Daar had de grote trom namelijk altijd een lekkere grote rol in. De mars die tijdens de uitvaart gespeeld werd, moest het doen zonder begeleiding door de grote trom….Die stond als eerbetoon, naast zijn kist. We hebben het geluid van de grote trom er maar bij gedacht, want de kleine man met de grote trom geeft niet langer de maat aan.


Uitvaartmuziek hoeft niet altijd treurig te zijn. Het kan ook je lievelingsnummer zijn. Wil je jouw uitvaartwensen vastleggen zodat nabestaanden weten wat je graag gewild had? Neem gerust contact met ons op.