top of page
  • Marlies Schoneveld

De betekenis van bloemen bij een uitvaart


overlijden buitenland

Bloemen spelen in de aanloop naar en tijdens de uitvaart voor veel nabestaanden een belangrijke rol. Ze helpen om emoties uit te drukken, vertegenwoordigen een voor hen symbolische waarde en bieden een vorm van troost. Bovendien worden bloemen ingezet om een persoonlijke laatste eer te bewijzen aan de overledene. Van een enorme erehaag tot enkele roos: de mogelijkheden om bloemen te gebruiken bij een uitvaart zijn eindeloos. Elke bloem heeft een eigen betekenis. Wij vertellen meer over de symboliek van de meest gebruikte bloemen bij een uitvaart.


Symboliek van bloemen en overlijden


Bloemen op het graf verwijzen al duizenden jaren naar de vergankelijkheid van het bestaan. Tot op de dag van vandaag zetten we bloemen in als iemand is overleden. Vroeger werden overledenen ook begraven op een kruidenbed. Hiervoor werden onder andere salie, mirre en rozemarijn gebruikt. Christenen gebruikten en gebruiken daarnaast graag witte rozen bij begrafenissen. Ze staan symbool voor eenvoud en zuiverheid. Veel van de bloemen die we vandaag de dag uitkiezen voor een uitvaart hebben van oudsher al een betekenis. Niet alleen de bloem zelf trouwens, ook de kleur vertegenwoordigt een bepaalde symboliek.


Veelgebruikte bloemen bij uitvaarten + de betekenis ervan


Chrysant: chrysanten komen in allerlei kleuren en vormen. Van oorsprong is deze bloem trouwens geel en heeft daarom ook de bijnaam en betekenis van ‘gouden bloem’ en zou geluk brengen.

Dahlia: de dahlia wordt vaak gebruikt bij de uitvaart van een overleden partner. Het past bij de betekenis ‘voor altijd de jouwe’.

Freesia: net als de dahlia staat de mooie freesia symbool voor onvoorwaardelijke liefde.

Lelie: deze bloem staat symbool voor vrouwelijkheid en vergankelijkheid. Een mooie bloem om te verwerken in rouwboeketten of bijvoorbeeld los op de kist te leggen.

Orchidee: de orchidee staat symbool voor onder andere elegantie, vriendschap en verbondenheid. Ze zijn in oneindig veel kleuren te vinden.

Roos: rozen staan symbool voor liefde en worden in verschillende kleuren gebruikt tijdens uitvaarten.

Tulp: een echt Nederlandse bloem, waarvan elke kleur een eigen betekenis heeft. Rode tulpen staan bijvoorbeeld voor eeuwige liefde, gele voor sympathie en roze voor moederliefde.


Kleuren van bloemen

Niet alleen de bloemen zelf hebben een betekenis, ook de kleuren zijn symbolisch:


Rood: liefde, moed

Wit: vriendschap, puurheid, onschuld, rouw

Roze: tederheid, romantiek, zachtheid

Geel: energie, groei, licht

Paars: inspiratie, spiritualiteit, passie

Oranje: optimisme, kracht, warmte

Blauw: trouw, tederheid, rust


Kennis over de symboliek van bloemen kan helpen bij het uitkiezen en samenstellen van bloemen voor de uitvaart of het geven/ opsturen van een rouwboeket voor de nabestaanden. Bij Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg denken we graag mee over de keuze voor bloemen.bottom of page