• Marlies Schoneveld

Lemper kip | Catering tijdens de uitvaart

De oude dame was erg geliefd bij haar (schoon)kinderen, kleinkinderen en vrienden van kleinkinderen. ‘Haar huis was een zoete inval en voor het uitgaan, gingen we altijd eerst bij oma langs met onze vrienden om een sigaretje te roken. Soms brachten we daar dan de hele avond door, discussiërend over voetbalresultaten en allerhande sportevenementen. Oma wist alles…’Deze gastvrijheid bij leven vertaalde zich naar een grote opkomst bij haar uitvaart. Hartverwarmend werd er over haar gesproken door jong en oud. De hapjes en drankjes voor na de uitvaartdienst waren met zorg en geheel passend bij haar gastvrijheid uitgekozen door de kinderen: ‘Moeder had áltijd kaas en worst in huis voor iedereen en ze was gek op Indisch eten.’ Het werd dus kaas en worst en…’Lemper kip’. Bij het doorgeven van de bestelling aan de uitvaartlocatie heb ik dit laatste een aantal keer aan diverse medewerkers van het uitvaartcentrum moeten herhalen, spellen en uitleggen: ‘het is een Indisch hapje en het staat in jullie standaard cateringlijst’. (Oh echt? Nooit van gehoord!).


Bij het uitserveren van de hapjes na de uitvaartdienst, liet de Lemper Kip toch wat op zich wachten…dus ging ik namens de familie op onderzoek uit. Blinde paniek in de keuken van het uitvaartcentrum! De met kip gevulde rolletjes kleefrijst waren mooi individueel verpakt in folie, 50 in totaal. Na het verwarmen van de rolletjes, bleek het folie zich onlosmakelijk aan de kleefrijst gehecht te hebben en waren deze dus niet meer uit de verpakking te krijgen…Met verhitte hoofden werd gediscussieerd over de oplossing. Uiteindelijk zijn de hapjes, slechts opengeknipt aan de bovenzijde rondgedeeld. En dan is het mooi, dat weinig mensen ‘Lemper kip’ kennen en iedereen denkt dat het zo hoort…


Tegenwoordig is veel meer mogelijk op het gebied van catering bij een uitvaartcentrum dan je misschien dacht. Sushi, tapas, Surinaamse hapjes? Biologisch, koosjer of Halal? Het kan allemaal. Maar koffie en cake kan natuurlijk ook gewoon.