• Marlies Schoneveld

Hoe weduwe Simone toch nog bij de digitale bestanden en foto’s van Henk kwam….


digitale nalatenschap

Hij was een ‘computernerd’, maar dan wel een sportieve: om het vele zitten achter zijn laptop te compenseren, trainde hij stevig voor het lopen van marathons. Als hij terugkwam van zijn lange trainingen, dook hij snel weer in zijn werkkamer die volgestouwd was met allerhande apparatuur. Van alle technische mogelijkheden die er waren, had hij altijd de nieuwste snufjes. Advies over iets digitaals nodig?: ‘vraag het aan Henk’. Zijn vrouw liet hem maar: het was zijn hobby…. De hele administratie werd door hem gedigitaliseerd, voor zover nog nodig. Want bankrekeningen, beleggingsportefeuilles en verzekeringen had hij sowieso al digitaal afgesloten, foto’s waren veilig digitaal opgeslagen en alle belastingpapieren stonden in een met een wachtwoord afgesloten map. Henk zei altijd: ‘niet alleen je huis moet je beveiligen, maar ook je computer moet goed op slot. Je weet het immers maar nooit...’. Henk bleek helemaal gelijk te hebben met zijn uitspraak, maar heel anders dan hij en zijn vrouw Simone gehoopt hadden. Een sportershart werd hem onverwacht fataal…


Simone stond er ineens alleen voor. Of er ook een uitvaartpolis was, vroeg de uitvaartbegeleidster. Ja, die was er, wist Simone, en ze wist ook waar... Alleen: ze kon nergens bijkomen: niet bij de verzekeringspapieren en ook niet bij het adressenbestand voor de rouwkaarten.


Oh jee, hoe krijg ik nu toegang tot de laptop en de smartphone van mijn dierbare?

En de foto’s… Al zolang was Simone van plan geweest om eens naast Henk te gaan zitten om uit te zoeken van welke fotobestanden ze toch liever een ècht album wilde laten drukken. En ja, social media gebruikte Henk ook… Wat Simone daarmee moest, zou ze later wel een keer over nadenken. En wie weet wat Henk nog meer voor belangrijke dingen digitaal regelde? En wat hij allemaal op zijn smartphone had staan? Haar eerste prioriteit was daarom: hoe krijg ik toegang tot Henks laptop, tablet en smartphone en tot alle bestanden en toepassingen die met een extra wachtwoord beveiligd waren.


Advies vooraf en hulp na overlijden bij het veiligstellen van digitale eigendommen

Gelukkig is er hulp voor Simone en ook voor u als u in een vergelijkbare situatie komt: Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg werkt samen met Digitale Nazorg die al deze voor u belangrijke en dierbare digitale gegevens veilig kan stellen. Maar het is natuurlijk ook goed om het er bij leven al eens samen over te hebben en te inventariseren wat de echt belangrijke digitale eigendommen zijn. Bel of mail met Marlies Schoneveld voor een gratis advies.


Wil je zelf je digitale nalatenschap regelen? In deze blog schreven we een handig 4-stappenplan om je nalatenschap op te stellen en kenbaar te maken.