• Marlies Schoneveld

Digitale nalatenschap regelen

Het was de zomer van 2007…De wereld was nog niet zo digitaal als nu, met smartphones, tablets, laptops en opslag in de cloud. Onze administratie en bankafschriften hadden we nog op papier. De meeste kinderen hadden nog geen mobieltje en zeker geen smartphone. Foto’s maken deden we nog met een fototoestel en alleen de voorlopers onder ons zorgden ervoor dat deze digitaal opgeslagen waren. Mijn man was zo’n voorloper: boeken, muziek, foto’s, administratie: het meeste stond bij ons al in de computer... De zomer van 2007, de zomer dat alles anders werd. De vage buikklachten bleek kanker in vergevorderd stadium en voor we wisten wat dat betekende, overleed hij.


digitale nalatenschap regelen

Een overlijden brengt veel werk mee: op emotioneel vlak, het door laten dringen, aanpassen aan de nieuwe situatie en een nieuw evenwicht zien te vinden. Maar ook op praktisch vlak, denk aan iets triviaals als ‘administratie’. De maanden na mijn mans overlijden begon ik stukje bij beetje mijn weg te zoeken in zijn digitale wereld, om te constateren dat die op eigen kracht heel moeilijk te vinden was: waar was hij allemaal actief geweest op het internet? Waar staan de belangrijke documenten. Hoe kan ik überhaupt in zijn PC komen? Met veel moeite en een klein beetje geluk heb ik in ieder geval wel de gezinsfoto’s van circa 5 jaar terug kunnen halen. Maar heel veel andere dingen helaas niet. Mijn interesse in het begrip ‘digitale nalatenschap’ was geboren. En die interesse groeide met het steeds verder digitaliseren van de samenleving. Als u kinderen heeft kunt u dat in optima forma zien: zij kennen de wereld van vóór de computer, het internet en de smartphone niet eens.


En hoe is dat bij jou? Als je nabestaanden de administratie en het digitale nalatenschap af moeten handelen wat treffen zij dan aan? Is alles inzichtelijk voor hen of ben jij de enige die weet dat je een internet bankrekening, een PayPal account of een internet verzekering hebt. En dat je automatisch betaalt voor online diensten. Of waar bijvoorbeeld foto’s staan, welke social media je gebruikt en wat je wensen daaromtrent zijn na je overlijden? Waarschijnlijk ben je digitaler dan je dacht.


Regel je digitale nalatenschap in 4 stappen

Met het volgende 4-stappenplan regel je jouw digitale nalatenschap en geef je inzicht aan je nabestaanden:


Stap 1: Digitaliseer! Misschien een beetje een vreemde eerste stap, maar wellicht heb je bijvoorbeeld prachtige familiefilmpjes op videoband of 8 mm film staan, die, als je niets doet, voor nabestaanden niet meer te bekijken zijn. Deze media slijten door de tand des tijds en de afspeelapparatuur die ervoor nodig is, is misschien straks ook niet meer voorhanden. Zorg dus dat, als je dergelijk materiaal hebt, je dit tijdig om laat zetten in digitale vorm.


Stap 2: Bescherm! Een computercrash is nooit uit te sluiten, dus maak back-ups van waardevolle digitale documenten en foto’s. Dat kan zijn door lokaal op de computer opgeslagen bezittingen ook in de cloud op te slaan. Maar het kan ook door juist deze documenten ook af te drukken.


Stap 3: Inventariseer! Maak een overzicht van welke computers/smartphones je bezit, welke e-mailprogramma’s en e-mailadressen je gebruikt, welke financiële diensten je via internet afneemt, welke social media zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Blogs, datingsite e.d. je gebruikt. Geef ook aan hoe je nabestaanden toegang tot dit alles krijgen (inlognamen en wachtwoorden) en wat je wensen zijn (misschien wil je wel dat Oom Henk alle foto’s krijgt of vind je het prima als je nabestaanden dat allemaal zelf beslissen?). Voor deze inventarisatie zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar: variërend van een papieren invullijst, een wachtwoorden app (bijv. Lastpass, Keepass, Keeper), een digitale kluis (bijv. Ziggur, Gardid, Digizeker) tot registratie van je bezit bij de notaris.


Stap 4: Zet je plan in werking! Nabestaanden moeten natuurlijk wel weten dat je een inventarisatie gemaakt hebt, wat je van hen verwacht en waar ze de inventarisatie kunnen vinden als het zover is... Weet dat er bedrijven zijn die kunnen helpen bij het afhandelen van jouw plan (ViaVerspoor, Cretio). En vergeet niet om je inventarisatie actueel te houden.


Leg je digitale nalatenschap vast en ontzorg hiermee je nabestaanden. Begin er vandaag nog aan!