top of page
  • Marlies Schoneveld

Hoe maak je een uitvaart zo duurzaam mogelijk?


overlijden buitenland

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven. Ze willen hun CO2-footprint flink verkleinen en doen dit door hun levensstijl aan te passen. Bij Van der Meer en Schoneveld Uitvaartzorg krijgen we ook vaker de wens voor een duurzame uitvaart. Het laat zien dat duurzaamheid een steeds belangrijker plek inneemt in onze samenleving. De wereld zo mooi mogelijk achterlaten voor toekomstige generaties, daar kan een duurzame uitvaart aan bijdragen. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je hieraan concreet invulling kunt geven.


Wat is een duurzame uitvaart?

We zien dat mensen die tijdens het leven bewust met het milieu bezig zijn, dit graag willen doortrekken tijdens hun eigen uitvaart. Bij een duurzame uitvaart worden op zo veel mogelijk vlakken duurzame keuzes gemaakt. Van de keuze voor een biologisch afbreekbare kist tot de manier van rouwvervoer, de bloemen en het rouwdrukwerk. Voor bijna alle onderdelen van de uitvaart is een duurza(a)m(er) alternatief beschikbaar.


Tips voor een duurzame uitvaart

We geven een aantal voorbeelden van alternatieven om een uitvaart duurzamer te maken:


· Uitvaartkist/ uitvaartmand/ lijkwade: kies voor een kist gemaakt van Nederlands onbewerkt hout of een kist of omhulsel van alternatieve materialen zoals wilgentenen, vlas of zelfs paddenstoelen. Deze materialen zijn biologisch afbreekbaar. Of ga voor een mand of lijkwade van het juiste afbreekbare materiaal.

· Rouwvervoer: de groenste kilometers zijn de kilometers die je niet rijdt. De meeste milieuwinst haal je door zoveel mogelijk alles rondom de uitvaart op één plek te organiseren: de opbaring, de condoleance, de uitvaartplechtigheid, zodat er niet steeds weer een rouwauto nodig is. Een rit met een elektrische rouwauto tot rouwbakfiets of loopkoets kan milieuvriendelijk zijn, als dit voertuig niet eerst van ver weg opgehaald moet worden. En het mooiste is natuurlijk als de bezoekers ook zo veel mogelijk reizen met openbaar vervoer, carpoolen of op de fiets komen.

· De rouwbloemstukken: je kunt in plaats van exotische bloemen kiezen voor Nederlandse bloemen uit het seizoen. Misschien zelfs uit eigen tuin? Heb je al eens stilgestaan bij de grote hoeveelheden plastic bakjes en steekschuim die voor rouwstukken gebruikt worden? Een alternatief is een liggend rouwboeket, of losse onverpakte bloemen die door de bezoekers worden meegenomen. Helemaal ‘out of the box-denken’ is als je in plaats van bloemen een verzoek doet tot een donatie voor een goed doel, of als je de ruimte op en om de uitvaartkist aankleedt met persoonlijke spullen van de overledene in plaats van met bloemen.

· Rouwdrukwerk: voor het milieu is het een stuk minder belastend als de rouwpost digitaal wordt verstuurd. Hiermee wordt papier en vervoer bespaard. Wil je toch graag fysieke rouwkaarten versturen? Weet dan dat Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg hiervoor uitsluitend werkt met milieuvriendelijk ongebleekt papier, voorzien van het FSC-keurmerk. Je kunt eventueel de kaarten in de eigen woonplaats zelf lopend of op de fiets langsbrengen.

· Catering: kies, als dat mogelijk is bij de uitvaartlocatie, voor een lokale cateraar die met biologische- en streekproducten werkt. Bestel genoeg, maar niet te veel of neem wat over is mee naar huis.

· Begraven/cremeren: er zijn tegenwoordig elektrische crematoria, waarbij tijdens de crematie geen fossiele brandstoffen worden gebruikt en dat is mooi: als dat echter betekent dat familie en genodigden vele extra (auto)kilometers moeten maken, kunt u beter kiezen voor een crematorium in de buurt. Op natuurbegraafplaatsen kan de natuur zijn gang gaan, een duurzaam plekje voor een begrafenis of het uitstrooien van as. De monumenten op deze begraafplaatsen moeten daarnaast van natuurlijke materialen zijn gemaakt.


Een duurzame uitvaart vastleggen

Draag je graag ook na je overlijden een steentje bij aan een duurzamere wereld? Ben je veel bezig met het milieu en maak je bewuste keuzes die bijdragen aan het behoud van een gezonde aarde? Dan kun je nu al vastleggen welke duurzame opties je belangrijk vindt om in de toekomst terug te laten komen na je overlijden. Deze keuzes kun je in een wensenboekje omschrijven. Wij bespreken graag de duurzame mogelijkheden met je.bottom of page