• Marlies Schoneveld

De laatste verzorging: wat houdt het precies in?


overlijden buitenland

Nadat een dierbare is overleden, vindt de laatste verzorging plaats. Voor nabestaanden kan het prettig zijn om hierbij betrokken te worden. Door toe te kijken of zelf mee te helpen. In dit artikel vertellen we wat er precies gebeurt tijdens de laatste verzorging, op welke manier het mogelijk is om hier als nabestaande een rol in te spelen en hoe een liefdevolle laatste verzorging kan helpen bij het afscheid nemen en de rouwverwerking.


Wat houdt de laatste verzorging precies in?

Vroeger werd vaak de term ‘afleggen’ gebruikt: een woord dat weinig duidelijk maakt en alleen maar vragen oproept. Wij gebruiken liever de term ‘laatste verzorging’, waaruit juist de zorgzaamheid voor jouw dierbare blijkt. Voor velen een beladen onderwerp, eng en moeilijk om over te praten of na te denken. En dat begrijpen wij helemaal. Toch kan de laatste verzorging een heel liefdevolle handeling zijn. Met veel respect wordt jouw dierbare in alle rust gewassen en aangekleed in de kleding die bij hem of haar past. De nagels worden verzorgd, indien gewenst wordt het haar gewassen, het gezicht geschoren, bij een dame kan ook nog de make-up worden aangebracht die jullie bij haar gewend waren.


Wie verleent de laatste verzorging?

Als een dierbare overlijdt, is het belangrijk dat u eerst de arts belt om het overlijden officieel vast te stellen. Daarna mag de laatste verzorging plaatsvinden. Er zijn geen officiële regels voor wie de laatste verzorging mogen doen. Wij bij Van der Meer en Schoneveld Uitvaartzorg bespreken graag met jullie als familie wat de wensen en mogelijkheden zijn rondom de laatste verzorging: Misschien had de overledene daar zelf ideeën over, of speelt de geloofsovertuiging een rol bij wat wel of niet gewenst is? In de meeste gevallen vraagt de familie of wij als uitvaartverzorger de laatste verzorging willen doen.


Helpen bij de laatste verzorging

Natuurlijk mogen jullie als nabestaanden de verzorging ook zelf doen of ons daarbij helpen: dat lijkt nu misschien nog spannend, maar meestal zien we de nabestaanden tijdens de laatste verzorging steeds een stukje dichterbij komen, om dan uiteindelijk toch mee te helpen: al is het maar voor het aanbrengen van de lippenstift, ervoor zorgen dat de scheiding van het haar precies op de juiste plek komt of de favoriete sieraden om te doen bij de overledene. Zo vaak horen wij van nabestaanden dat ze dat moment als heel troostvol en waardevol hebben ervaren bij het afscheid nemen. Ook alleen maar toekijken tijdens de handelingen is mogelijk of er juist helemaal niet bij aanwezig zijn. Er is veel mogelijk en niets moet: Geef duidelijk je grenzen aan, wij begeleiden je hierbij.