top of page
  • Marlies Schoneveld

Wat gebeurt er bij overlijden in het buitenland?


overlijden buitenland

Het is een scenario waar je liever niet aan denkt: je reisgenoot overlijdt tijdens jullie reis in het buitenland. Wat komt er dan op je af, naast alle emoties die meespelen? Helaas moet je dan op korte termijn veel regelen om ervoor te zorgen dat je partner, familielid of vriend(in) terug wordt gehaald naar Nederland voordat de uitvaart hier plaats kan vinden. Wij vertellen je er meer over in dit artikel.


Overlijden in het buitenland: wat moet ik doen?

Als je reisgenoot komt te overlijden terwijl jullie samen op reis zijn, moet je dit binnen 24 uur melden bij de lokale autoriteiten. Je hebt namelijk zo snel mogelijk een overlijdensverklaring nodig om het overlijden in Nederland te melden. Waar en hoe je dit regelt, verschilt per land. Neem contact op met de Nederlandse ambassade in het land waar je bent en met de alarmcentrale van de lopende reis-of uitvaartverzekering om te overleggen over de mogelijkheden voor repatriëring. Zij nemen in de meeste gevallen bijna al het regelwerk uit handen. Als de overledene niet verzekerd was zijn de kosten voor het terughalen voor eigen rekening. De Nederlandse ambassade kan in dat geval vaak ook helpen met het regelwerk. Ook wanneer je besluit om de overledene in het buitenland te laten begraven of cremeren. Maak gebruik van die hulp, want in ieder land zijn de regels voor repatriëring van een overledene weer anders.


Overlijdensverklaring- en akte en laissez-passer

Stap 1 is: Zorg ervoor dat een arts het overlijden van je reisgenoot officieel vaststelt. Je ontvangt dan een overlijdensverklaring. Dit is de start om alle overige formaliteiten voor repatriëring te kunnen regelen: zelf of met hulp van de ambassade, de reisverzekering, de zorgverzekering of de uitvaartverzekering. Bij de lokale autoriteiten, in de meeste gevallen de gemeente, krijg je bij het tonen van deze verklaring een overlijdensakte en laissez-passer. Die laatste is een tijdelijk reisdocument en deze heb je nodig om de overledene terug te brengen naar Nederland. Belangrijk is ook dat het paspoort /identiteitskaart van de overledene of een kopie daarvan bij de overledene blijft: zonder dat kan de overledene niet teruggebracht worden. Check voor de zekerheid bij de ambassade of het consulaat wat de regels zijn voor het vervoer naar Nederland, of je in het bezit bent van alle benodigde papieren en wat er verder nog geregeld moet worden. Het is verstandig om alvast contact te leggen met Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg, zodat wij in samenspraak met de familie alles kunnen regelen voor de uitvaart in Nederland.


Repatriëring van de overledene

Zodra al het papierwerk is geregeld en afspraken met de verzekeraar zijn gemaakt, kan de repatriëring plaatsvinden. Het vervoer terug naar Nederland gebeurt, afhankelijk van de bestemming, per auto of vliegtuig. Reis je vooruit om alvast in Nederland de uitvaart te regelen of wil je liever op dezelfde vlucht als de overleden dierbare meereizen? Als de repatriëring per vliegtuig gaat, ontvangen de nabestaanden de vluchtinformatie van ons, van de verzekeraar of de uitvaartondernemer uit het land waar vandaan gevlogen wordt. Je kunt dan proberen om op dezelfde vlucht plaatsen voor jezelf te boeken. Bij vervoer met de rouwauto naar Nederland kunt je helaas niet meerijden. Als je Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg hebt ingeschakeld, zullen wij je na aankomst van de overledene in Nederland direct informeren, alle formaliteiten voor de uitvaart regelen en samen met de familie de uitvaart vormgeven.


bottom of page