• Marlies Schoneveld

Verschillende manieren van condoleren


overlijden buitenland

Condoleren is het tonen van medeleven nadat iemand is overleden. Hoe en wanneer doe je dat? Wat zeg je tijdens het condoleren en welke tekst past op de condoleancekaart? Bij condoleren geldt: het gaat er niet om wát je zegt, maar dat je iets zegt. Je bent niet de enige die het misschien lastig vindt om de juiste woorden te formuleren. Onthoud: je kunt het niet fout doen. Je kunt de nabestaande(n) veel kracht en sterkte wensen, condoleren met het verlies of eerlijk aangeven dat je er even geen woorden voor kunt vinden. Er zijn verschillende manieren om te condoleren: persoonlijk, schriftelijk en online.


Persoonlijk condoleren

Kende je de overledene en/of nabestaanden goed? Dan is het gebruikelijk om de achtergebleven partner of familie persoonlijk te condoleren. Dat gebeurt vaak na de uitvaart, maar het kan ook al eerder tijdens een condoleancebezoek. Soms worden daar speciale momenten van rouwbezoek voor gepland buiten de uitvaart om. Als er geen speciaal rouwbezoek gepland is, is het voor de familie prettig om eerst even te checken of het gelegen komt: een uitvaartweek vergt veel energie van nabestaanden. Tijdens het condoleren kun je de nabestaanden laten blijken dat je hen steunt. Stuur hen eventueel ook nog een kaartje waarin je een persoonlijke boodschap schrijft.


Schriftelijk condoleren

Stond je iets verder van iemand af? Stuur dan een condoleancekaart, waarop je een persoonlijke noot achterlaat. Je wenst de nabestaanden sterkte of deelt een herinnering aan de overledene. De boodschap kun je zo kort of lang maken als je zelf wil. ‘Gecondoleerd met het verlies van…’ volstaat ook als je niet weet wat je verder nog wil zeggen. Schrijf het kaartje bij voorkeur met de hand.


Andere suggesties voor een tekst op de condoleancekaart:

‘Ik denk aan je en ben er voor je’

‘Het is lastig om de juiste woorden te vinden, weet dat ik aan je denk’

‘Wat een verdrietig nieuws, ik wens je veel sterkte’


Online condoleren

Het is steeds gebruikelijker geworden om nabestaanden online te condoleren. Zeker in de coronatijd heeft online condoleren een vlucht genomen. Nog steeds maken veel nabestaanden gebruik van deze mogelijkheid. Van der Meer & Schoneveld Uitvaartzorg biedt het online condoleanceregister dan ook actief aan bij het gesprek met een familie over de wensen voor de uitvaart van een naaste. In het online condoleanceboek toon je je medeleven aan de nabestaanden en kun je persoonlijke verhalen, herinneringen en beeldmateriaal delen. Dat gaat gemakkelijk en is voor sommige mensen een snelle en laagdrempelige manier om hun medeleven te tonen. Wij hebben ervaren dat dit voor de nabestaanden vaak waardevolle verhalen, beelden en herinneringen oplevert van het leven van hun dierbare: veel meer dan een papieren condoleanceboek zou kunnen geven.